ניהול מטריציוני

בעולם בו התחרות בין בתי עסק שונים היא עניין שבשגרה, מייחסים מנהלים רבים חשיבות רבה לניהול נכון, יעיל וכמובן רווחי אותו הם מיישמים תוך שימוש בשיטות ניהול שונות ומגוונות. אחת משיטות ניהול אלו נקראת ‘ניהול מטריציוני’.

מהו ניהול מטריציוני?

ניהול מטריציוני הוא למעשה ניהול דינמי, בו עובד משוייך על פי רוב לפרויקטים על פי דרישה, ולא בהכרח מחויב לפרויקט אחד או לעבודה מסוימת וסיזיפית אותה עליו לבצע על בסיס יום יומי.
לצורך הדגמה, כאשר חברת X מפתחת מוצר מסויים, ביכולתה לשכור עובדים למשך זמן הפיתוח באופן מטריציוני- כלומר העובדים מחוייבים לפרויקט למשך תקופת העסקתם, שם יהיה ממונה עליהם מנהל נוסף, ולאחר סיום התקופה ינותבו לפרוייקט אחר, בו יעבדו תחת אדם שונה שינהל אותם.

חשוב להדגיש כי כאשר מיושמת שיטת ניהול מטריציונית, ברוב המקרים נמצא העובד תחת שני מנהלים- מנהל פרוייקט/מוצר ומנהל קבוע. אי לכך ובהתאם לזאת, ניתן להסיק כי מדובר בשיטת ניהול מעט מורכבת, שכן שני המנהלים עשויים לצפות לתוצאות שונות מהעובד (האחד עשוי להתחשב במשך הזמן אשר לוקח לעובד לפתח או לעסוק במוצר/שירות, והשני עשוי לשאוף למצויינות עבודה בפועל), ולדעת לאזן ולשלב בין הדרישות השונות על הצד הטוב ביותר.

אז מה היתרון של שיטת הניהול המטריציוני?

יתרונותיה של שיטת הניהול המטריציוני הינן שונות ומגוונות, כאשר בראש ובראשונה עומד היתרון של ניצול איכותו של כוח האדם בצורה נכונה ויעילה. כידוע, לעיתים קרובות ‘סובלים’ ארגונים שונים ממחסור בעבודה בתחומים השונים, כאשר ברוב המקרים נותרים העובדים ללא עבודה שוטפת ורציפה בפועל. באמצעות שיטת ניהול מטריציוני, ניתן לנתב את עובדי החברה למשימות שונות ולפרוייקטים שונים בהתאם לביקוש ולצורך, וכך למעשה להבטיח את העסקתם ברוב הזמן, אם לא בכולו.

תכונות שנדרשות מעובד וממעסיק לצלוח שיטת ניהול מטריציונית?

כפי שהוסבר קודם לכן, שיטת ניהול מטריציוני הינה שיטה מעט מורכבת אשר טומנת בתוכה לא מעט היסוסים וניגודי אינטרסים, ומכך ניתן להסיק כי עובד מוצלח חייב להיות בעל תכונה מובהקת של שיקול דעת נכון. מעבר ליכולת זו, חשוב לדעת לעמוד ביעדים וכמו כן להיות אדם בעל יחסי אנוש מצויינים, שכן קיים שיח מול גורמים רבים ושונים במסגרת שיטת ניהול מורכבת זו.

בד בבד, על מנת לצלוח ניהול מטריציוני נדרשות ממנהל מספר תכונות בסיסיות אך חשובות, בין היתר כמו הטלת סמכויות, כושר שכנוע מפותח, יחסי אנוש מצויינים, ידע בניהול תקציבים , שימוש בכלים העומדים לראשות הפרוייקא באופן מדוייק וכמובן שליטה אבסלוטית במידע על הפרוייקט בראשו עומד מנהל זה.

סרטונים – ניהול מטריציוני

ראיון בערוץ 2 על שיחת חולין כמקדמת עסקים

תפיסת העולם הסובייקטיבית של הלקוח

על בירור צרכי הלקוח

יצירת קשר ושבירת קרח עם הלקוח

עופר רשף על תפיסת העולם הסובייקטיבית של הלקוח

שאלות ותשובות נפוצות

ניהול מטריציוני התחיל בערך באמצע שנות ה50 של המאה הקודמת וישנם חברות רבות שמשתמשות בו ומצאו שהניהול הזה יעיל ביותר. שיטת הניהול המטריציוני באה להגדיר תפקידים לפי פרוייקטים וגמישות במעבר בין תפקידים שונים בהתאם לביקוש בארגון. כך שאין מנהלים ברמה גבוהה והיררכית הארגון הינה שטוחה. ראו דוגמא את חברת Valve המפורסמת. במאמר אני מסביר לעומק על שיטות ויתרונות של הניהול.

דוגמא מוכרת היא שיכול להיות מצב שעובד אחד מבצע פרוייקט מסויים שעליו לדווח למנהל שאחראי עליו בכל הקשור להתקמדות ועד כאן זה נשמע בסדר. אך אותו עובד גם אחראי על פרוייקט אחר ומנהל שניים או שלושה עובדים תחתיו ומשגיח על פרוייקט אחר במקביל. זוהי רק דוגמא אחת ובמאמר אני מסביר על כל ההיבטים של הניהול המטריציוני ויעילותו בארגונים היום. 

ניהול מטריציוני מאפשר תקשורת יעילה בין המחלקות השונות. צוותים מגובשים יותר אשר יכולים לפתח מיומנויות למידה חדשות. גמישות תפקידים ויכולת להסתגל לסביבה במהירות. במקביל ליתרונות הרבים, נדרשים גם תכונות רבות שצריך ללמוד ועליהן אפרט במאמר. 

פוסטים נוספים

הרצאות לחברות הייטק

הרצאות לחברות הייטק

חברות הייטק נושאות במקרים רבים את הדגל לאופן הניהול הנכון של החברה הן מול גורמים חיצוניים והן מול העובדים. הסיבה לכך היא שמנהלי החברה כל

קרא עוד »