טיפול בהתנגדויות לקוח

טיפול בהתנגדויות לקוח הוא מיומנויות חשובה בעולם המכירות. בקורס שלי, אמנות המכירה, אני מלמד אנשי מכירות ומנהלים כיצד לא להגיע למצב של התנגדויות. אך אם עדיין לא נחשפתם לקורס, סביר להניח שאתם נתקלים במגוון התנגדויות מכירה מדי יום עבודה.

התגברות על התנגדויות היא משוכה שאנשי מכירות מכל הספקטרום – ממתחילים ועד אנשי מקצוע מנוסים – נתקלים בה באופן קבוע. זהו אתגר שכאשר מתמודדים עמו במיומנות, יכול להפוך לקוח פוטנציאלי מתלבט ללקוח נאמן.

סוגי התנגדויות מכירה נפוצים

ראשית, חשוב להבין שהתנגדות למכירות אינה חסם אלא הזדמנות. זהו איתות מהלקוח שלכם הדורש העמקה נוספת. זיהוי מהיר של סוג ההתנגדות שהלקוח מפגין יכול להיות המפתח להצלחת התמודדות עם התנגדויות והגברת הסיכויים לסגירת עסקה. סוגי התנגדויות נפוצים ביותר הם חוסר צורך, חוסר דחיפות, חוסר אמון ומחיר. בואו נבחן יחדיו כל אחד מהם:

חוסר צורך: כאשר הלקוח אינו רואה איך המוצר או השירות שלכם משתלב בחייו או בעסק שלו. מחקר של חברת מקינזי מוכיח כי הדגשת יתרונות ייחודיים של המוצר או השירות יכולה לעזור להתגבר על צורה זו של התנגדות. לדוגמה, במקום לומר “התוכנה שלנו חוסכת זמן”, תוכלו לומר, “התוכנה שלנו תוכננה במיוחד עבור עסקים קטנים, מה שהופך אותה לאינטואיטיבית יותר ומורכבת פחות מפתרונות אחרים”.

חוסר דחיפות: אם הלקוח לא מרגיש צורך לפעול מיידית לכיוון רכישה, זה לרוב משום שהיתרונות המיידיים לא הובהרו לו היטב. מחקר של בית הספר לעסקים של ברן בשווייץ מצביע על כך שיצירת תחושת דחיפות ללא לחץ – כגון הצעות לזמן מוגבל או הצגת יתרונות מיידיים – יכולה לנטרל ביעילות סוג זה של התנגדות.

חוסר אמון: אמון הוא עניין בסיסי, והיעדרו יכול להוות מכשול משמעותי. דו”ח של חברת סיילספורס חשף כי 95% מהלקוחות נוטים יותר להיות נאמנים לחברה שהם סומכים עליה. בניית אמון יכולה להתחיל באמינות אישית, מינוף עדויות לקוחות קודמים ומקרי בוחן (Case studies) שהתרחשו בעסק שלכם, וכן שקיפות לגבי יכולות המוצר או השירות.

מחיר: המחיר הוא הסוג הנפוץ ביותר של התנגדות. סקר שנערך על ידי PricewaterhouseCoopers מצא כי יותר מאשר המחיר עצמו, תפיסת ערך המוצר או השירות הוא המניע החלטות רכישה של לקוחות. לכן, התמקדות בערך שהמוצר או השירות שלכם מציע וכיצד הוא עולה על מחירו, יכולה למתן התנגדויות למחיר. הסבר על החזר ההשקעה, הצעת תוכניות תשלום גמישות או הדגמת העלות הגבוהה יותר של אי רכישה יכולות להיות טקטיקות מכירה מתאימות לסוג זה של התנגדות.

זכרו, אנשים לא קונים מוצרים, הם קונים גרסאות טובות יותר של עצמם. על פי הדו”ח של סיילספורס, 86% מהצרכנים אומרים שהחוויה שהחברה מספקת חשובה לא פחות מהמוצרים או השירותים שלה. הדגשת החוויה והתוצאה של השימוש במוצר שלכם יכולה להעביר את השיחה מעלות לערך.

כדי לזהות במהירות את סוג ההתנגדות, שימו לב לרמזים המילוליים ולסיגנלים הבלתי מילוליים של הלקוח. שאלות כמו “האם אני באמת צריך את זה?” רומזות על חוסר צורך, בעוד ש”אני אחשוב על זה” הוא משפט שעלול להצביע על חוסר דחיפות. היסוס או ספקנות מאותתים לעתים קרובות על בעיות אמון, ואזכורים ישירים של אילוצי מחיר או תקציב מצביעים בבירור על חששות בעלויות.

עקרונות טיפול בהתנגדויות לקוחות

שילוב הקשבה פעילה ותקשורת אמפתית יכול לעשות את כל ההבדל בין מכירה לפספוס הזדמנות. הקשיבו יותר ממה שאתם מדברים, תנו לגיטימציה לחששות הלקוחות שלכם, וזכרו – המטרה שלכם היא להדריך את הלקוח בכיוון הנכון ולא לדחוף. המפתח להתגברות על התנגדות המכירות טמון בהבנה והתייחסות לצרכים ולחששות הספציפיים של הלקוחות שלכם.

להבין את החששות הבסיסיים: התנגדויות מסוגים שונים מסוות לעתים קרובות חששות אחרים. לכן חשוב להקשיב היטב ולחקור עמוק יותר באמצעות שאלות כמו, “מה גורם לך להרגיש ככה?” או “למה אתה משווה את זה?” שאלות אלו ודומות להן יכולות לחשוף את ההתנגדויות האמיתיות של הלקוח ולאפשר לכם להתייחס אליהן ישירות.

שימוש בהוכחות חברתיות: המלצות, מקרי בוחן וביקורות משתמשים יכולות להשפיע באופן משמעותי על תהליך קבלת ההחלטות של הלקוח. חברת נילסן מצאה כי 92% מהאנשים יסמכו על המלצה מעמית, ו-70% יסמכו על המלצה גם אם היא ממישהו שאינם מכירים באופן אישי. שיתוף סיפורי הצלחה שבהם המוצר או השירות שלכם סיפק ערך יוצא דופן יכול לעזור להפחית מאד את ההתנגדות.

ליידע ולא למכור: יידעו את הלקוח על היתרונות והתמורה על ההשקעה של ההצעה שלכם. הראו כיצד המוצר או השירות שלכם יכולים לשפר את השורה התחתונה, להגדיל הכנסות או להפחית עלויות עבורם. המחישו כיצד המוצר או השירות יכולים לחסוך זמן, להפחית טרחה או לשפר את אורח החיים.

לדעת מתי לוותר: לא על כל התנגדות אפשר להתגבר, וזה בסדר. זהו מתי אילוצי התקציב של הלקוח הם באמת בלתי אפשריים יאפשרו לכם להקצות את הזמן והמשאבים שלכם בצורה יעילה יותר. לפעמים, פרידה כידידים יכולה להוביל להזדמנויות עתידיות כאשר מצבו של הלקוח משתנה.

בניית מערכת יחסים: בניית קרבה ומערכת יחסים עם הלקוח יכולה לעבוד נהדר בטווח הארוך. אנשים נוטים יותר לקנות ממישהו שהם אוהבים וסומכים עליו. פתחו שיחה אמיתית וכנה, הפגינו אמפתיה והיו סבלניים. מערכת יחסים חזקה יכולה לפעמים להטות את הכף לטובתכם, מכיוון שהלקוח עשוי להיות מוכן יותר למתוח עד הקצה את התקציב שלו עבור מישהו שהוא מרגיש מחובר אליו.

איך יודעים אם הלקוח כבר מוכן לוותר על התנגדותו?

זיהוי הסימנים לכך שהלקוח עשוי להיות מוכן להתגבר על ההתנגדות הראשונית שלו דורשת הבנת ניואנסים ואיתור הרגע שבו התנהגותו של הלקוח משתנה מ”סגורה” ל”פתוחה”. הנה כמה מן הסימנים הנפוצים:

שאלות מפורטות: כאשר לקוח מתחיל לשאול שאלות ספציפיות או מפורטות יותר על המוצר או השירות שלכם, זה אינדיקטור חזק לעניין מצידו, המצביע על כך שהלקוח מתקדם מעבר לספקנות כללית ושוקל כיצד ההצעה שלכם מתאימה לצרכים שלו או פותרת לו בעיה. רמה כזו של מעורבות היא איתות ברור לכך שההתנגדות שלו דועכת.

מעבר לשיחה על יישום: מעבר מ”אם” ל”איך” ו”מתי” בשיחה מצביע על נכונות להתקדם. אם הלקוח מתחיל לשאול על תהליך היישום, לוחות הזמנים או האינטגרציה עם המערכות הקיימות שלו, הוא עובר מנטלית מהערכה לפעולה.

שיתוף תוכניות עתידיות: כאשר לקוחות מתחילים לשתף תובנות לגבי התוכניות העתידיות שלהם או אתגרים שהם מתמודדים איתם, זה סימן שהם רואים בכם שותפים פוטנציאליים במסע שלהם. רמה זו של פתיחות אינה נפוצה עם התנגדות גבוהה, ולכן מצביעה על כך שהם מתקרבים להסכמה על עבודה משותפת.

בחינה מחודשת של חששות שהובעו בעבר: אם הלקוח מתחיל לבחון מחדש חששות או התנגדויות שהיו לו קודם לכן, אבל כעת בנימה של חיפוש פתרונות ולא דחייה על הסף, זהו סימן חיובי, האומר שהוא מעוניין מספיק כדי לחפש דרכים לגרום למערכת היחסים לעבוד למרות מכשולים פוטנציאליים.

שפת גוף וטון דיבור: בפגישות פנים אל פנים, או אפילו בשיחות וידאו, שימו לב לשפת הגוף ולטון הדיבור. שינוי משפת גוף “סגורה” לשפת גוף “פתוחה”, או שינוי בטון מספקנות לסקרנות, מקדימים לעתים קרובות שינוי בגישה כלפי ההצעה שלכם.

בקשת המלצות או דוגמאות ממקרים אחרים: כאשר לקוח מבקש המלצות או מקרים לדוגמה, זוהי אינדיקציה חזקה לרמת עניין גבוהה, שמצביעה על חיפוש הוכחות שיעזרו להתגבר על רסיסי ההיסוס האחרונים וחיפוש אישור מניסיונם של אחרים.

פתיחות לגבי חששות תקציב או מחיר: אם הלקוח פוטנציאלי מתחיל לדון בתקציב או במחיר בצורה פתוחה יותר, סביר להניח שהוא שוקל לבצע את הרכישה. ייתכן שהוא מחפש הצדקה להוצאה או מנסה להבין איך יוכל לעמוד בה.

זיהוי אותות אלה דורש שילוב של אינטואיציה, ניסיון וכישורי התבוננות חדים. המעבר מהתנגדות למוכנות אינו מתרחש בפתאומיות; הוא מתפתח בהדרגה, תוך הצגת שינויים עדינים בהתנהגות, בשיחה וברמות המעורבות. אם תהיו קשובים לשינויים אלה תוכלו להתאים את התייחסותכם ללקוח, לספק את המידע הנכון בזמן הנכון כדי להקל על ההחלטה. זכרו, המסע של כל לקוח הוא ייחודי, וסימנים אלה הם רמזים, לא עובדות. המפתח הוא להישאר גמישים, אמפתיים וסבלניים, ולטפח את מערכת היחסים עד שהלקוח מוכן להתקדם.

התמודדות עם התנגדויות - טיפול בהתנגדויות לקוח

איך שומרים על מוטיבציה גבוהה למרות התמודדות חוזרת או מתמדת עם התנגדויות מכירה?​

שמירה על חוסן ומוטיבציה מול התנגדויות חוזרות למכירות היא אתגר קשה אפילו לאנשי המכירות המנוסים ביותר. בלתי נמנע שלא כל הצעה תסתיים במכירה, ולא כל אינטראקציה תסתיים בסוף טוב. עם זאת, ההבדל בין אלה שמצליחים במכירות לבין אלה שלא לעתים קרובות מסתכם בחוסן נפשי – היכולת להתאושש מדחייה ולהמשיך להתקדם עם אופטימיות ואנרגיה. הנה כמה אסטרטגיות שיעזרו לכם לשמור על חוסן ומוטיבציה:

הבינו שדחייה היא לא אישית: התנגדות או דחייה של מכירות לא קשורה אליכם באופן אישי, אלא למצב, לעיתוי, למוצר, או אינספור גורמים אחרים המשפיעים על ההחלטה של לקוח פוטנציאלי. הפרדת הזהות האישית מהפעילות המקצועית יכולה לסייע בשמירה על תחושת ההערכה העצמית שלכם ולהפחית את ההשפעה הרגשית של דחייה.

הגדירו ציפיות ריאליות: אופטימיות היא תכונה מרכזית במכירות, אך ציפיות לא מציאותיות יכולות להוביל לאכזבה. הבינו את הנתונים האובייקטיביים כדי להגדיר יעדים מציאותיים. כך תשמרו על ראייה מאוזנת, שבה כל דחייה נתפסת כצעד שמקרב אתכם להצלחה הבאה.

התמקדו בפעולות, לא רק בתוצאות: מדידת הצלחה אך ורק על ידי תוצאות מכירות יכולה להיות מייאשת בזמנים קשים. במקום זאת, התמקדו בפעולויות שניתן לשלוט בהן, כגון מספר השיחות שבוצעו או הפגישות שנקבעו. חגגו את הניצחונות הקטנים האלה כדי לשמור על תחושה של התקדמות והישג.

למדו מכל חוויה: כל התנגדות מכירות היא הזדמנות ללמוד, לנתח מה הלך טוב, מה לא, ולמה. תרגול רפלקטיבי זה יכול להפוך חוויות שליליות לכאורה לשיעורים בעלי ערך, ולשיפור מיומנויות ואסטרטגיות לאורך זמן.

טיפוח רשת תמיכה: תמיכה של עמיתים, מנטורים או קהילה תומכת יכולים לספק מקור חיוני של עידוד וייעוץ. שיתוף חוויות עם אחרים בתחום יכול להפיק נקודות מבט חדשות, להפחית את תחושת הבדידות ולחדש את המוטיבציה שלכם.

דאגו לרווחתכם: רווחה פיזית ונפשית משפיעה באופן משמעותי על החוסן והמוטיבציה. פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת, אכילה בריאה ותרגולי מיינדפולנס יכולים לשפר את היכולת להתמודד עם לחץ ולהתאושש ממכשולים.

זכרו את ה’למה’ שלכם: הזכירו לעצמכם מדוע בחרתם בקריירה בתחום המכירות, בין אם זה הריגוש של המרדף, הסיפוק של פתרון בעיות הלקוח, או מטרות אחרות. שמירה על המוטיבציות הבסיסיות שלכם במרכז תשומת הלב יכולה לספק עידוד בזמנים מאתגרים.

אמצו דפוס חשיבה של צמיחה: ראה את הקריירה שלכם כמסע של למידה והתפתחות מתמידות. התייחסו לאתגרים כאל הזדמנויות לצמוח ולא כמכשולים בלתי עבירים. דפוס חשיבה זה מעודד חוסן, שכן כל מכשול או כשלון נתפסים כקרש קפיצה להצלחה רבה יותר בעתיד.

לסיכום, התמודדות עם המורכבויות של התנגדויות מכירה של לקוחות היא אמנות ומדע, ודורשת שילוב של אינטליגנציה רגשית, חשיבה אסטרטגית ואופטימיות בלתי נלאית. המסע להבנה, קירוב ובסופו של דבר המרה של לקוחות פוטנציאליים ספקנים ללקוחות מחוייבים ונאמנים טומן בחובו אתגרים, אך הוא גם עשיר בהזדמנויות לצמיחה ולמידה. ההצלחה טמונה בהתמדה, יכולת הסתגלות וחתירה מתמשכת למצוינות.

אנשי מכירות מכל הרמות והחוויות צפויים להיתקל בהתנגדויות, והתגובות שלהם אליהן הן שיגדירו את מסלול הקריירה שלהם. על ידי זיהוי סוגי התנגדויות, סימני הנכונות של הלקוחות להתגבר על התנגדותם, התאמת אסטרטגיות תקשורת ושמירה על גישה חיובית ואמפתית ניתן להפוך מכשולים פוטנציאליים להתקשרויות משמעותיות ולהמרות מוצלחות.

התגברות על התנגדות למכירות היא יותר מסתם ביצוע מכירה; מדובר ביצירת ערך, בניית מערכות יחסים וצמיחה אישית ומקצועית. על ידי אימוץ גישה נכונה ושמירה על התמקדות בשיפור מתמיד, אנשי מכירות יכולים לבצע טיפול בהתנגדויות בחן וביעילות, ולהפוך אתגרים לניצחונות.

אם עדיין לא יצא לכם, אל תפספסו והצטרפו לקורס אמנות המכירה שלי, או השתתפו בסדנת המכירות הפופולרית שלי!

עופר רשף על תפיסת העולם הסובייקטיבית של הלקוח

פוסטים נוספים

הרצאות לחברות הייטק

הרצאות לחברות הייטק

חברות הייטק נושאות במקרים רבים את הדגל לאופן הניהול הנכון של החברה הן מול גורמים חיצוניים והן מול העובדים. הסיבה לכך היא שמנהלי החברה כל

קרא עוד »