שפת גוף

שפת גוף, כמו שפת הדיבור, ישנה משמעות מכרעת בחיינו, גם אם לרוב איננו מודעים להשפעתה הרבה.  יתרה מכך, פעמים רבות חושפת שפת הגוף מסרים העומדים לכאורה בסתירה למסרים אותם אנו מנסים להעביר באמצעות הדיבור.

שפת הגוף היא בעלת עוצמה רבה, לרוב חזקה יותר מעוצמתן של המילים. באמצעות שפה זו לומדים האנשים שסביבנו להכיר אותנו, להעריך אותו ולאהוב אותנו. עם זאת, רובנו איננו מודעים כלל להשפעתה של שפת הגוף על חיינו, ורק מעטים מאיתנו לומדים לשלוט ולהשתמש בה בחיי היומיום שלנו לשם קידום מטרות מקצועיות ועסקיות.

קריאת שפת גוף - לפענח את הסימנים

שילוב ידיים, הסתת המבט ונדנוד עצבני של הרגל, הם כמה דוגמאות לשפת גוף, המעידות על סגירות, חוסר ביטחון ומבוכה. לעומת זאת, חיוך גדול, תנועות ידיים חופשיות ופתוחות ומבט עיניים ממוקד, הן מהדוגמאות לשפת גוף חיובית, אופטימית, מלאת ביטחון ומעוררת האהדה. דוגמאות בודדות אלה, הן ביטוי לדרך בה באמצעות שפת הגוף, אנו מעברים לזולתנו, מסרים שונים ובעקיפים, משפיעים על התנהגותם ועל נכונותם לשתף עימנו פעולה.

הבשורה המשמחת, בהקשר זה, היא שניתן ללמוד לשלוט בשפת הגוף, ולשפר את תפקודנו ברמה האישית וגם ברמה המקצועית. אחד הכלים הראשונים והחשובים ביותר, בדרך ללימוד שפת הגוף, הוא היכולת לשלוט על הדחף להגיב באופן אינסטינקטיבי, על התנהגותם של האחרים. בייחוד במצבי לחץ שונים, חשוב ביותר ללמוד לשכך מעט, את סערת הרגשות, לספור עד עשר, להקשיב ורק לאחר מכן, להגיב בצורה שקולה ומושכלת, המשפיעה באופן עקיף גם על שפת גופנו.

איך שפת הגוף שלנו משפיעה על חיינו במובנים השונים?​

שפת גופנו משפיעה על חיינו בשלל מצבים, בין היתר בראיונות עבודה, במשא ומתן ותקשורת עם לקוחות, ספקים, עובדים ומנהלים אחרים, בהיכרות עם בן/ בת זוג פוטנציאליים, בסיטואציות חברתיות וזוגיות, ועוד.

מראיינים רבים המגייסים עובדים חדשים מקדישים תשומת לב רבה בזמן הריאיון לשם קריאת שפת גוף המרואיין, על מנת להכירו לעומק ולא להסתמך על מילים בלבד. זאת מכיוון שבניגוד למילים, שפת גוף הרבה יותר קשה לזייף, והיא חושפת לעיתים קרובות צדדים אישיותיים שהמרואיין מעדיף להסתיר. דוגמה טובה היא השפלת מבט המרואיין בתשובה לשאלות נפיצות כמו “מדוע עזבת את מקום עבודתך הקודם?”, המעידה בדרך כלל על שקר.  תנועה נוספת המעידה על שקר היא נגיעה באחד מאיברי הפנים, בדרך כלל מדובר באף או באוזן. שילוב ידיים בזמן ריאיון העבודה מעיד ברוב המקרים על חוסר ביטחון והתגוננות.

גם במצב של היכרות עם בן זוג פוטנציאלי ישנן מספר תנועות אוניברסליות שבאמצעותן אנו מאותתים לאדם שמולנו שאנו מעוניינים בו מבחינה רומנטית. אלה יכולות לכלול, למשל, הפניית תשומת לב והבלטת שפתיים, הנפוצות במיוחד אצל נשים. נשים רבות מבליטות את שפתיהן באמצעות ליקוק השפתיים, נגיעה בהן באצבעות ומריחת שפתון לנגד עיניו של האדם בו הן מעוניינות. גברים הנושכים את שפתיהם בנוכחות אישה מאותתים על משיכה מינית חזקה אליה. גם משחק בשיער יכול להעביר מסר של עניין – גברים בדרך כלל יעבירו את אצבעותיהם בשיער במהירות, בעוד שנשים ישחקו בשיערן ממושכות. מגע נונשלנטי בין גבר לאישה היושבים ביחד או עומדים זה לצד זו מעיד אף הוא על רמת עניין גבוהה, בעיקר מצד יוזם המגע. אם הצד השני משתף פעולה, זהו סימן לעניין הדדי.

איך שפת הגוף משפיעה על יכולת המנהיגות והנוכחות המנהיגותית שלנו?

שפת הגוף היא כלי רב-עוצמה שמסוגל לשדרג את יכולת המנהיגות והנוכחות המנהיגותית שלנו באופן משמעותי. כשאנו נכנסים לחדר, עוד לפני שהוצאנו מילה מהפה, שפת הגוף שלנו כבר מתחילה לדבר בשמנו. היא יכולה לשדר ביטחון, אמינות ונחישות – או להיפך, אם אינה מותאמת.

מנהיגים מוצלחים יודעים להשתמש בשפת הגוף כדי ליצור תחושת ביטחון והובלה. עמידה זקופה ויציבה משדרות שאנו במקום הנכון ושאנו יודעים לאן אנו הולכים. לא מדובר רק על היציבה הפיזית, אלא על כל ההתנהלות שלנו במרחב. ישיבה או עמידה משוחררת אך לא רפויה מדי, מבטאת איזון נכון בין רוגע למודעות.

קשר עין ישיר ואותנטי מעביר מסר של פתיחות וכנות, ומחבר אותנו לאנשים שמולנו. כשאנו מסתכלים לאנשים בעיניים, אנו מראים שאנו מקדישים להם תשומת לב מלאה ומעריכים את דבריהם. זוהי התנהגות בונה אמון המייצרת תחושת שייכות ושותפות וגורמת לאנשים להרגיש נראים ומוערכים. לעומת זאת, הימנעות מקשר עין יכולה להתפרש כהיעדר עניין או אף כחוסר יושר.

תנועות ידיים מחושבות יכולות לחזק את המסר המילולי שלנו. כשאנו מדברים בהתלהבות ומלווים את דברינו בתנועות ידיים מתואמות, אנו מראים שאכפת לנו ושאנו מאמינים במה שאנו אומרים. תנועות כמו פתיחת ידיים כלפי מעלה או קדימה משדרות פתיחות ורצון לשתף פעולה. לעומת זאת, תנועות כמו הצלבת ידיים על החזה או כיסי ידיים יכולות לשדר סגירות וחוסר נגישות.

שפת גוף פתוחה, כמו הימנעות מצליבת ידיים ורגליים, משדרת פתיחות ונכונות להקשיב ולשתף פעולה. חיוך ידידותי ומזמין יכול להפוך כל אינטראקציה לנעימה יותר ולהוריד את רמת המתח, ובעקבות זאת להוביל לשיתוף פעולה פרודוקטיבי יותר. החיוך אינו רק מחווה חברתית – הוא יכול לשדר רגשות חיוביים ולהדביק את הסובבים בתחושת רוגע ואופטימיות.

בנוסף, שפת הגוף יכולה לשמש ככלי לאבחון המצב הרגשי של הסובבים אותנו. על ידי התבוננות בתגובות הלא מילוליות של אחרים, ניתן להבין טוב יותר את מחשבותיהם ורגשותיהם, ולפעול בהתאם כדי לשיפור הדינמיקה הקבוצתית והביצועים של הצוות. כאשר אנו מבחינים במישהו שמרגיש לא בנוח, נוכל לפנות אליו באופן פרטני ולהציע תמיכה או פתרון לבעיה.

מנהיגים המנהלים ישיבות צוות, למשל, יכולים להשתמש בשפת הגוף שלהם כדי לשלוט באווירה בחדר. כשהם יושבים או עומדים במרכז ומקרינים ביטחון ורוגע, הם מאפשרים לצוות להרגיש בנוח ולהשתתף באופן חופשי. מנהיגים שיודעים להשתמש בתנועות ידיים להדגשת נקודות חשובות, בשמירה על קשר עין עם הדוברים ובהבעת חיוך כלפי המשתתפים, יכולים להפוך ישיבות לפרודוקטיביות ומוצלחות יותר.

בסופו של דבר, שפת הגוף אינה אך ורק כלי לתקשורת, אלא גם אמצעי להשפעה חיובית על הסביבה המקצועית שלנו. באמצעות מודעות לשפת הגוף שלנו ושיפורה, נוכל לשפר את הנוכחות המנהיגותית שלנו, לבסס אמון עמוק יותר ולהניע את הצוותים שלנו להצלחה משותפת. אם נלמד לשלוט בשפת הגוף שלנו, נוכל לשפר את יכולות התקשורת שלנו ולבנות קשרים חזקים ומועילים יותר עם הצוות שלנו, עם הלקוחות ועם העובדים והמנהלים האחרים.

שפת גוף והרושם הראשוני

הרושם הראשוני אותו אנו יוצרים הוא חשוב ביותר, ולשפת גופנו ישנה השפעה מכרעת עליו, הרבה מעבר למילים בהן נבחר להציג את עצמנו. תנוחת הגוף, החיוך, תנועות הידיים והבעות הפנים שלנו הם חלק מהגורמים שישפיעו על יחס של אהדה כלפינו, או להיפך – יחס של חשדנות ורתיעה.

שפת הגוף היא מרכיב משמעותי בתקשורת בינאישית, במיוחד בסביבות מקצועיות כמו ראיונות עבודה, פגישות עם לקוחות ותקשורת פנים-ארגונית עם עובדים ומנהלים אחרים. השפעתה של שפת הגוף על הרושם הראשוני היא קריטית והיא כוללת מספר היבטים מרכזיים.

בראיונות עבודה, למשל, הרושם הראשוני יכול להיות מה שיקבע את ההחלטה אם לקבל או לא לקבל מועמד לתפקיד. מחקרים מראים כי 55% מהרושם הראשוני מבוסס על שפת הגוף, בעוד שרק 7% מבוסס על המילים עצמן ו-38% על הטון (Mehrabian, A. 1971). שפת גוף חיובית ומקצועית יכולה לשדר ביטחון עצמי, כנות ומקצועיות. לדוגמה, ישיבה זקופה ומשוחררת משדרת ביטחון, שמירה על קשר עין מראה כנות ואמינות, ושימוש מתון בתנועות ידיים לתמיכה בנקודות שמועברות בדיבור יכול לשדר פתיחות והתלהבות.

במפגשים עם לקוחות, שפת הגוף יכולה לחזק את המסר המילולי וליצור תחושת אמון וביטחון. חיוך כנה וידידותי יכול לעזור להפחית מתח וליצור אווירה נעימה, קשר עין מתמשך משדר אמינות ועניין, ושפת גוף פתוחה כמו ידיים לא משולבות יכולה לעודד דיאלוג חיובי ותחושת שיתוף פעולה. מחקר של חברת Salesforce מצא כי 93% מהתקשורת מבוססת על רמזים לא מילוליים, כלומר על שפת הגוף והטון (Salesforce Research, 2019).

תקשורת פנים-ארגונית עם עובדים ומנהלים אחרים דורשת שימת לב לפרטים הקטנים של שפת הגוף כדי לבסס אמון ולחזק קשרים מקצועיים. יציבה נכונה וקשר עין קבוע יכולים לסייע ביצירת סביבה עבודה פתוחה ופרודוקטיבית. מחקר נוסף שפורסם ב- Journal of Applied Psychology מראה כי מנהלים שמשתמשים בשפת גוף חיובית ומשדרים ביטחון עצמי זוכים לרמת אמון גבוהה יותר מצד העובדים (Gillis, W. E., et al., 2020).

שפת הגוף היא כלי תקשורת מרכזי בכל אינטראקציה מקצועית. היא משפיעה באופן משמעותי על הרושם הראשוני שאנו יוצרים ומשמשת כאמצעי לחיזוק המסר המילולי ולבניית קשרים אמינים ופרודוקטיביים בעבודה. אם נשקיע בלימוד ושיפור שפת הגוף שלנו, נוכל לשפר את האפקטיביות שלנו בתקשורת המקצועית וליצור רושם חיובי ומשמעותי.

אילו תרגילים ופעילויות יכולים לעזור בשיפור שפת הגוף שלנו?

שיפור שפת הגוף שלנו דורש תרגול ומודעות עצמית, וישנם מספר תרגילים ופעילויות שיכולים לעזור לנו בכך. אחד התרגילים הפשוטים והיעילים ביותר הוא עמידה מול מראה וניתוח התנועות והבעות הפנים שלנו בזמן שאנו מדברים. התרגיל יכול לעזור לנו להבין כיצד אנו נראים בעיני אחרים, וכיצד לשפר את ההבעות והמחוות שלנו. התרגול יכול לכלול גם דיבור מול מצלמה ואז צפייה בהקלטה כדי לזהות את הנקודות לשיפור.

תרגילים נוספים כוללים תרגילי נשימה והרפיה שמטרתם לשפר את היציבה והנוכחות שלנו. נשימות עמוקות מהסרעפת יכולות לעזור לנו להירגע ולשדר ביטחון. עמידה זקופה עם כתפיים משוחררות וראש מורם יכולה לשפר את הדרך בה אנשים תופסים אותנו ולשדר סמכות וביטחון עצמי.

פעילות גופנית כמו יוגה או פילאטיס יכולה לשפר את המודעות הגופנית שלנו ואת היכולת שלנו לשלוט בתנועותינו. יוגה וטאי צ’י טובות במיוחד ללימוד רוגע ושליטה בכל שרירי גופנו וביציבה שלנו, מה שיכול לאפשר לנו לשלוט באופן מדוייק יותר בשפת הגוף שלנו. גם השתתפות בסדנאות תיאטרון או אימפרוביזציה יכולה לשפר את היכולת שלנו להשתמש בתנועות ידיים והבעות פנים בצורה טבעית ומשכנעת יותר.

תרגול של יצירת קשר עין ואינטראקציה עם אנשים בצורה מודעת יכול לשפר את היכולת שלנו לשדר פתיחות וכנות. חשוב לנסות לשמור על קשר עין במינון הנכון, כדי לא לשדר תוקפנות או אי נוחות. יצירת קשר עין ממושך מדי עלולה להתפרש כלחץ או אגרסיביות, בעוד שמגע עין מינימלי יכול לשדר חוסר עניין או ביטחון נמוך. תרגול מול חברים או בני משפחה יכול לעזור לנו למצוא את האיזון הנכון.

לבסוף, חשוב לשים לב לשפת הגוף של אנשים אחרים וללמוד מהם. תצפית וניתוח של שפת הגוף של מנהיגים ומנהלים מצליחים יכולים לספק לנו תובנות והשראה לשיפור עצמי. ניתן לצפות בהרצאות של דוברים מובילים, לנתח את הדרך בה הם משתמשים בשפת הגוף כדי להעביר את המסר שלהם בצורה אפקטיבית, ולנסות ליישם את העקרונות הללו באינטראקציות שלנו.

על ידי תרגול מתמיד ושימת לב לשפת הגוף שלנו ושל אחרים, נוכל לשפר את היכולת שלנו לתקשר בצורה בלתי מילולית, לשדר ביטחון ואמינות, וליצור רושם חיובי ומקצועי בכל סביבה. השיפור בשפת הגוף יכול לתרום לא רק להצלחה אישית אלא גם לשיפור היחסים הבינאישיים והמקצועיים שלנו.

כמה טיפים להשגת רושם ראשוני חיובי

כאמור, הרושם הראשוני אותו אנו יוצרים הוא חשוב ביותר, ולשפת גופנו ישנה השפעה מכרעת עליו, הרבה מעבר למילים בהן נבחר להציג את עצמנו. תנוחת הגוף, החיוך, תנועות הידיים והבעות הפנים שלנו הם חלק מהגורמים שישפיעו על יחס של אהדה כלפינו, או להיפך – יחס של חשדנות ורתיעה. 

הכלל המנחה החשוב ביותר לפני פגישה ראשונה הוא לשמור על גישה חיובית. בכניסה אל החדר יש לשמור על יציבה בטוחה וגב זקוף. חשוב להקפיד על לחיצת יד חזקה. יש לשמור על קשר עין עם הצד השני לאורך כל הפגישה, ולהקפיד לחייך בלבביות ובכנות ולא בצורה מאולצת. חשוב ביותר להימנע מהתנהגויות כפייתיות שונות, כדוגמת נדנוד רגליים, עוויתות פנים או התעסקות חסרת מנוח עם אצבעות הידיים בכפתור החולצה, בעט או בכל חפץ אחר.

באמצעות הקפדה על כללים אלה ונוספים ניתן ליצור רושם ראשוני חיובי ביותר ולקדם את מטרותינו. כדי להשיג מטרות משמעותיות יותר, כגון השפעה על הסובבים אותנו והנעתם לביצוע מטרות שונות, יש כבר צורך בתרגול שליטה עצמית בשפת הגוף שלנו ובאימוץ דפוסי התנהגות האופייניים למנהלים ולמנהיגים. דפוסי התנהגות אלה הם נרכשים, וניתן ללמוד אותם במגוון דרכים.

סרטונים
עופר רשף פרזנטציה אפקטיבית על חשיבותה של עבודת הידיים
עופר רשף פרזנטציה אפקטיבית על חשיבותה של שפת הגוף
עופר רשף ראיון ב’מקצוענים’ ערוץ 10 סודות שפת הגוף
עופר רשף פרזנטציה אפקטיבית הפעלת קשר עין אפקטיבי
עופר רשף על עבודה אפקטיבית של הידיים בפרזנטציה

פוסטים נוספים

הרצאות לחברות הייטק

הרצאות לחברות הייטק

חברות הייטק נושאות במקרים רבים את הדגל לאופן הניהול הנכון של החברה הן מול גורמים חיצוניים והן מול העובדים. הסיבה לכך היא שמנהלי החברה כל

קרא עוד »

קבלו פרטים על הסדנאות וההרצאות

הזדמנות מיוחדת להתפתחות אישית ומקצועית! הצטרפו עכשיו לסדנאות והרצאות מרתקות שתוכלו להעניק לצוות שלכם, ותפתחו את הפוטנציאל העסקי והארגוני.