סטוריטלינג לעסקים – מדריך כולל צ’קליסט, טיפים ותרגילים

באזז וורד? קשקוש תאגידי? זה רלוונטי בכלל לעסק שלי?

אנשים מכורים לסיפורים. אם לא שמתם לב, כמעט כל זמננו הפנוי מוקדש לצריכת סיפורים, בין אם באמצעות סדרות טלוויזיה, סרטים, ספרים, רשתות חברתיות, פודקאסטים, וכד’. כמעט כל התוכן שאנחנו נחשפים אליו במשך שעות ארוכות מדי יום מורכב מסיפורים – סיפורי הצלחה, סיפורי חיים, סיפורים על מקומות, חפצים, אנשים ומוצרים. המח שלנו לעולם לא שבע מסיפורים, ותמיד סקרן לשמוע את הסיפור הבא. לכן סטוריטלינג זה לא סתם באזז וורד, אלא דרך נהדרת לעניין ולמשוך אנשים להתעניין בעסק שלכם ובמוצר או השירות שלכם.

וכן, זה רלוונטי ממש לכל עסק, קטן כענק. אם אתם עושים איזשהו סוג של שיווק, סביר להניח שאתם כבר משתמשים בסטוריטלינג, גם אם לא הכרתם באופן רשמי את המושג ועקרונותיו. גם לפני הפריצה הגדולה של השימוש במונח, תמיד השתמשתי בסטוריטלינג – התחלתי את רוב המפגשים שלי עם לקוחות פוטנציאליים, באתר שלי, בהרצאות, בסדנאות ובמפגשים אחד-על-אחד, בסיפור האישי שלי, וסיפרתי כיצד הובילו אותי אירועים והחלטות בחיי לתובנות, הידע והמעמד המקצועיים אליהם הגעתי. גיליתי בעצמי כיצד פעולת הסיפור יצרה קשר חזק ביני לבין השומעים, עזרה להם להבין מי אני ולמה אני האדם המתאים לענות על הצרכים והבעיות שלהם. אז איך גם אתם יכולים להשתמש בסטוריטלינג בעסק שלכם? בואו ניכנס לעניינים:

מה הופך סיפור לסיפור טוב?

בואו נתחיל בלנסות להבין ממה מורכב סיפור טוב, כזה שאנחנו נהנים לשמוע, לקרוא או לצפות בו, שמרתק אותנו, מעורר בנו תגובה רגשית והזדהות, שמסוגל להניע אותנו לפעולה ומותיר בנו רושם שנזכור לאורך זמן.

עלילה מעניינת: עלילה שמצליחה לתפוס את תשומת הלב של הקורא ולשמור עליה לאורך כל הסיפור. עלילה טובה כוללת לעיתים קרובות קונפליקט, תפתרון מפתיע או שינוי משמעותי במהלך העלילה.

דמויות מרתקות: דמויות עגולות ומורכבות שגורמות לקורא להתחבר אליהן, להבין את המניעים שלהן ולהרגיש איתן. דמויות אמינות ואנושיות מאפשרות לקורא לחוות את הסיפור דרך עיניהן.

כתיבה טובה: סגנון כתיבה (או שימוש במדיות ויזואליות) שמצליח להעביר את התחושות, האווירה והדמויות בצורה חיה ומרגשת. כתיבה קולחת וברורה עוזרת לקורא להישאב אל תוך הסיפור ולהרגיש חלק ממנו.

תיאור מפורט ואותנטי: תיאורים מדויקים ומפורטים שמאפשרים לקורא לדמיין את הסביבה, הדמויות והאירועים. תיאורים טובים מוסיפים עומק והבנה לסיפור.

מוטיבים וערכים אוניברסליים: סיפורים שמצליחים לגעת בנושאים אוניברסליים וערכים כמו אהבה, חברות, נאמנות, צדק או התגברות על מכשולים. ערכים אלו עוזרים לקורא להתחבר לסיפור ולהזדהות עם הדמויות.

קצב מותאם: קצב שמצליח לשמור על העניין של הקורא לאורך כל הסיפור. שינויי קצב במקומות הנכונים יכולים להוסיף מתח ולהדגיש רגעים חשובים בעלילה.

סיום מספק: סיום שסוגר את הסיפור כל קצוות העלילה בצורה מספקת, גם אם לאו דווקא שמחה. סיום טוב עוזר לקורא להרגיש שהסיפור הגיע למסקנה טבעית והגיונית.

קול ייחודי: קול סיפורי ייחודי שמבדיל את הסיפור שלכם מאלה של אחרים ונותן לו את האופי המיוחד שלו. קול ייחודי יכול לבוא לידי ביטוי בסגנון הכתיבה, בנקודת המבט, בזווית מקורית או בצורה שבה העלילה מסופרת.

ומה הופך סיפור לטוב בעולם העסקי?

סיפורים בעולם העסקי הם טובים כאשר הם משיגים את המטרות שלשמן נוצרו – לחזק קשרי לקוחות, להשיג לקוחות חדשים, להגדיל כמות מכירות, וכד’. מה הופך סיפור לטוב בעולם העסקי?

 

מסר ברור וממוקד: סיפור שיווקי טוב מתחיל במסר ברור שמגדיר מה המטרה של הסיפור ומה רוצים להעביר לקהל. המסר צריך להיות פשוט, חזק ובלתי נשכח.

דמויות או גיבורים: דמויות שמייצגות את הקהל המטרה או את הערכים של החברה. דמויות אלו יכולות להיות לקוחות אמיתיים, עובדים או אפילו המוצר עצמו. דמויות אמינות ומעניינות עוזרות לקהל להזדהות ולהתחבר לסיפור.

בעיה ופתרון: כל סיפור טוב כולל קונפליקט או בעיה שמחפשים לה פתרון. בסיפור שיווקי, הבעיה יכולה להיות צורך או כאב שהקהל חווה, והפתרון הוא המוצר או השירות שהחברה מציעה. הצגת הבעיה והפתרון בצורה ברורה ומעניינת עוזרת להדגיש את הערך של המוצר.

ערכים ורגשות: סיפור שיווקי טוב מצליח לעורר רגשות ולגעת בערכים החשובים לקהל. סיפורים שמעוררים רגשות חיוביים כמו שמחה, התלהבות או תקווה יוצרים קשר רגשי חזק יותר עם המותג.

אותנטיות ואמינות: אותנטיות היא מפתח חשוב בהעברת סיפור שיווקי טוב. סיפורים אמיתיים ואמינים יוצרים אמון בין החברה לקהל. זה כולל סיפורים על המייסדים, ההיסטוריה של החברה או חוויות של לקוחות מרוצים.

פשטות ותמציתיות: סיפור שיווקי טוב צריך להיות קצר וקולע, ללא יותר מדי פרטים מיותרים. חשוב לשמור על הפוקוס ולא לסטות מהמסר המרכזי.

קריאה לפעולה: בסוף הסיפור חשוב לכלול קריאה לפעולה שמזמינה את הקהל לעשות צעד נוסף. היא יכולה להיות לבקר באתר, לקנות את המוצר, להירשם לניוזלטר או כל פעולה אחרת שמקדמת את המטרה העסקית.

שימוש במדיות שונות: סיפור שיווקי טוב יכול להיות מועבר במדיות שונות כמו וידאו, פוסטים ברשתות החברתיות, בלוגים, אימיילים ועוד. בחירת המדיה הנכונה עוזרת להגיע לקהל רחב יותר ולמקסם את ההשפעה של הסיפור.

אז מה זה סטוריטלינג לעסקים בסופו של דבר?

סיפור שיווקי טוב בעולם העסקי הוא כלי עוצמתי שמאפשר לחברות לתקשר את המסר שלהן בצורה יעילה ומשכנעת. סיפור שיווקי טוב עוזר לבנות קשר רגשי עם הקהל, ליצור זהות מותגית חזקה ולהעביר את הערכים והייחודיות של העסק. סטוריטלינג (Storytelling) לעסקים הוא שיטת שיווק העושה שימוש בסיפורים ונרטיבים כדי לקדם עסקים ומותגים. סטוריטלינג יעיל כי הוא משתמש בכח של סיפורים ליצור חיבור רגשי, לספר את סיפור המותג, ולהשפיע על דעת הקהל והלקוחות. בניגוד לפרסום, סטוריטלינג מאפשר לכם ליצור קשרים אמיתיים עם קהילת הלקוחות והקוראים שלכם.

כמה דוגמאות לסוגי סיפורים נפוצים שניתן להשתמש בהם לשיווק העסק:

סיפור מייסדים – סיפור אישי מאחורי הקמת החברה שעוזר ללקוחות להתחבר.

סיפור לקוח – סיפור הצלחה של לקוח שהשתמש במוצר/ שירות שלכם והשיג מהם תועלת רבה.

סיפור מותג – סיפור על ערכי המותג, חזונו ומטרותיו שעוזר להתחבר רגשית למותג. למשל, הסיפורים של נייקי אודות ספורטאים שהתגברו על קשיים.

סיפור קמפיין – סיפור ויזואלי ורגשי שמלווה קמפיין שיווקי כדי להגביר את האפקטיביות שלו.

סיפור כישלון להצלחה – בעסק כולו או לגבי פיתוח מוצר מסויים או מתן שירות מסויים. אפשר גם סיפור “מעוני לעושר”.

קייס סטדי - דוגמה מוכרת לסטוריטלינג מצליח – חברת Airbnb

הסיפורים של Airbnb לא רק מציגים את המוצר שלה, אלא גם את החוויות הייחודיות והאישיות של המארחים והאורחים. הנה כמה אלמנטים מרכזיים של הסטוריטלינג של החברה:

  1. מיקוד בקהילה ובחוויות אישיות

שיתוף סיפורים אישיים של אנשים אמיתיים שמסבירים איך Airbnb העניקה להם חוויות מיוחדות יוצר תחושת שייכות ומחזק את הקשר הרגשי עם המותג.

  1. הדגשת האותנטיות

החברה מדגישה את האותנטיות של החוויות שמציעה. הסיפורים שלהם מראים איך השהייה בבתי מקומיים מאפשרת לאורחים לחוות את התרבות המקומית בצורה אותנטית ועמוקה יותר מאשר בבתי מלון מסורתיים. זה יוצר תחושת אמינות ומייחד את המותג משאר האפשרויות בשוק.

  1. סיפורים של מארחים

החברה מקדמת את המארחים שלה ומספרת את הסיפורים שלהם כדי להציג את הגיוון והאנושיות של הקהילה. שימוש בסיפורים על איך ההכנסה מאירוח סייעה למארחים של Airbnb להגשים חלומות אישיים, לשפר את איכות חייהם או להתמודד עם אתגרים כלכליים מציגה השפעה חיובית של הפלטפורמה על חיי המארחים.

  1. יצירת קשר רגשי

באמצעות סיפורים מרגשים ומעוררי השראה, Airbnb מצליחה ליצור קשר רגשי חזק עם הקהל שלה. הסיפורים נוגעים בערכים אנושיים בסיסיים כמו חיבור בין אנשים, אירוח, והנאה מחוויות חדשות. הם מסייעים לבניית מותג שמעורר חיבה ונאמנות.

  1. שימוש במדיות שונות

החברה  משתמשת במגוון רחב של מדיות להעברת הסיפורים שלה. הם משתפים סיפורים באתר האינטרנט, ברשתות החברתיות, בבלוגים, ובסרטונים. הווידאו הוא כלי עוצמתי במיוחד שמאפשר להראות את החוויות בצורה חיה ומוחשית.

  1. תוכן קהילתי

חלק מהתכנים של Airbnb מגיעים מקהילת המשתמשים עצמה. פלטפורמת “Airbnb Experiences” מאפשרת לאנשים לשתף את החוויות והפעילויות שהתנסו בהן בעקבות השימוש בפלטפורמה, וכך ליצור סיפור עשיר ומגוון עוד יותר על ההזדמנויות המיוחדות שהפלטפורמה מציעה.

אחד הסיפורים החזקים ביותר שפורסמו על ידי החברה וזכו להדהוד ותגובות רבות מסביב לעולם, הוא הסיפור – “Wall and Chain”. זהו סיפור מרגש על שני אנשים שהכירו דרך Airbnb ואודות האופן שבו המפגש סייע להם לעבד זכרונות קשים שליוו אותם מאז מלחמת העולם השנייה. הסיפור נוגע בתמות של עבר, חופש וקשר אנושי עמוק, ומצליח לרגש ולהתחבר לקהל רחב.

באמצעות סטוריטלינג אפקטיבי, הצליחה Airbnb לבנות מותג שמבוסס על ערכים אנושיים וחוויות אישיות. הסיפורים שלה מייצרים קשר רגשי חזק עם הקהל, מבליטים את האותנטיות והייחודיות של המוצר, ובונים קהילה נאמנה ומעורבת.

כמה עקרונות מרכזיים של סטוריטלינג עסקי:

בחרו סיפור רלוונטי ואותנטי

ספרו סיפור אמיתי שקשור באופן ישיר למוצר, לשירות או למותג שלכם. ודאו שהסיפור משקף נאמנה את ערכי החברה. שקר או הגזמה ייחשפו ויזיקו.

התמקדו בתועלת וברגשות

שלב סיפורים אישיים מרגשים וגרמו לאנשים להתחבר רגשית לסיפור. הדגישו כיצד המוצר או השירות פותרים בעיה אמיתית או נותנים מענה לצורך אנושי.

שלבו עזרים חזותיים

תמונות, וידאו, גרפים, אינפורמטיקה ואיורים מסייעים לספר את הסיפור ולהמחיש אותו. תוכלו להראות את המוצר בשימוש, פנים מאושרות של לקוחות, וכד’.

הפיצו את הסיפור שלכם בערוצים נבחרים

חשבו היכן הסיפור יהדהד בצורה הטובה ביותר – באתר, רשתות חברתיות, פרסומות, אירועים, מצגות מכירה או עלוני מידע. בחרו ערוצים שיאפשרו חשיפה רחבה.

מדדו את התוצאות

עקבו אחר מדדים כמו שיתופים ברשתות חברתיות, תגובות, המרות ומכירות. זה יאפשר לכם להבין מה עובד ולשפר את הסיפור או את אופן העברתו.

בקיצור, סטוריטלינג אפקטיבי יכול לחזק מותגים, להגביר מכירות וליצור הזדהות רגשית עם החברה, אך חשוב לעשות זאת בצורה אמינה, אותנטית וממוקדת בלקוח.

מה ההבדל בין סטוריטלינג לבין שיטות שיווק מסורתיות?

בניגוד לשיטות שיווק מסורתיות שעשויות להתמקד בתכונות או במפרטים של מוצר או שירות, סטוריטלינג מתמקד ביצירת נרטיב שהמאזינים יכולים לראות בו את עצמם, ובכך לפתח קשר עמוק יותר עם המותג. חשיבותו של סיפור סיפורים עסקי טמונה ביכולתו לבדל את המותג שלכם בשוק צפוף עם תחרות גבוהה. 

סיפורים יכולים להאניש מותג, ולהפוך אותו לנגיש ואמין יותר. החיבור הזה הוא קריטי בשוק של היום, שבו הצרכנים מופצצים באינספור פרסומות מדי יום, במגוון רב של פלטפורמות. סיפור משכנע יכול לבלוט דרך הרעש, ללכוד תשומת לב, ולהישאר בזיכרון של הקהל הרבה יותר זמן מאשר מסרים שיווקיים קונבנציונליים. 

סטוריטלינג יכול לשפר באופן משמעותי את יעילות השיווק על ידי בניית נאמנות למותג – סיפורים שמדברים לקהל יכולים לטפח תחושת נאמנות, מכיוון שהצרכנים מרגישים חיבור אישי עם המותג. אנשים נוטים גם יותר לזכור מידע כאשר הוא מוצג כחלק מסיפור.  סיפור טוב מזמין אינטראקציה, בין אם באמצעות שיתופים במדיה החברתית, תגובות או דיונים, מה שמגביר את העניין במותג ותחושת הקשר של הלקוחות או הצרכנים אליו. בנוסף, קשרים רגשיים יכולים להניע החלטות רכישה. סיפור שתואם את ערכי הקהל יכול להניע אותו לבחור מותג אחד על פני אחר. 

בשל כל הנ”ל, חשוב כל כך שמנהלים, אנשי מכירות ושיווק ישלטו במיומנויות סיפור סיפורים כדי להעביר את המסרים שלהם בצורה יעילה יותר.

אז איך עושים את זה?

בסיפור יש קו מנחה רגשי. המאזינים יכולים לעקוב אחר קשת השינוי של הרכיבים בסיפור. בסיפור המסופר בסיטואציית עבודה – בראיון עבודה, במהלך פרזנטציה, תוך פטפוט עם לקוחות פוטנציאליים – יש להעביר מסר מובן, תמציתי ומעורר השראה.

כשאתם מספרים סיפור למטרה עסקית, הדבר הראשון לעשות הוא להבין כיצד הוא יסתיים. איזו פואנטה אתם מתכוונים להוכיח? איזה מוסר השכל ממחיש הסיפור שלכם? איזה מוטו אתם רוצים שיהדהד בראשי המאזינים, ויקרא לו לפעול בעתיד? 

המסגרת בה נבצע סטוריטלינג – יכולה להיות פרונטלית או אונליין, במגוון סיטואציות. למשל:

שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

  • למשך כמה זמן תינתן לי רשות דיבור?
  • כמה מאזינים יאזינו לי?
  • על איזה נושא רלוונטי יסכימו כל המאזינים שלי?
  • כיצד יוכלו המאזינים שלי להתרשם ממני, אם הם כבר יכירו אותי?
  • אילו התנגדויות או טענות יוכלו להיות למאזינים שלי לגבי המסר שלי או לגבי היותי מעביר המסר?
  • האם אני מנסה לשנות את אחת מהגישות או מהאמונות של המאזינים שלי?
  • האם אני מנסה לחזק את אחת מהגישות או מהאמונות של המאזינים שלי?
  • האם המאזינים שלי להוטים לנושא שלי, אדישים כלפיו או מפוחדים בגללו?

ככל שתתבצע חשיבה עמוקה יותר על הסיפור – עם מי בדיוק אנו מדברים ומה אנו רוצים מהם, כך יותר סביר שתעניינו את הקהל שלכם, תרתקו אותו, תגרמו לו לחשוב ולפעול, תספקו לו מידע שיעריך לשמוע או אפילו יקבל בזכותו השראה.

סטורי טלינג

הסטוריטלינג - הסיפור כסצינות

  • את הסיפור שלכם יש לספר בסדר הגיוני, סצינה אחרי סצינה, כאילו הדברים קורים כאן ועכשיו. חשוב לעשות זאת באמצעות שילוב חמשת החושים, המפתח להמחשת רגעים המופיעים בסיפור שלכם. אתם מחדירים לתודעה וללב המאזינים שלכם מראות, צלילים, ריחות וטעמים. זו הדרך להפוך את הסיפור שלכם לזכיר ונוגע יותר ברגשותיהם. 

    מראה – זִכרו כמה מראות חיצוניים של אנשים, של מקומות ושל דברים עוררו בכם תגובה מהבטן.

    צלילנימת קולו של מישהו,  האווירה בחדר, המוסיקה הנשמעת למרחקים וצלילים אחרים מהווים טריגרים למצב הרוח.

    ריח – אל תשכחו עד כמה ריח יכול לעורר רגשות וזכרונות.

    טעם – טעם יכול להיות אפילו אינטימי וזכיר אפילו יותר מריח.

    תחושה פיסית – פרטים אודות תחושות הגוף שלכם או של גיבורי הסיפור.

שילוב "השיחה" בסטוריטלינג

אחד האלמנטים החשובים בסטוריטלינג הוא מה שאנחנו מכנים “השיחה” – דיאלוג המתנהל בקול בין הדמויות שלכם, ודיאלוג פנימי או הרהורי לב. 

סטוריטלינג

פתיחת הסטוריטלינג - הסיפור

מרבית הסיפורים הקלאסיים מורכבים מחמישה חלקים. שני החלקים הראשונים הם ההעמדה ו-האירוע המכונן

ההעמדה (אקספוזיציה) מגדירה את גיבור הסיפור, ומציגה את המצב כפי שהיה לפני שהחלו הדברים להשתנות. בהעמדה יש לציין רק פרטים שהם רלוונטיים להמשך הסטוריטלינג ומסייעים להבין אותו.

האירוע המכונן הוא האירוע שדוחף את הסיטואציה ואת הסיפור קדימה, הפעם הראשונה שמופיעה דרמה. משהו קורה פנימית או חיצונית אצל גיבור הסיפור – בתוך ראשו, למשל: הוא מזהה שנכשל או שיש לו הארה לגבי האופן בו עליו לנהל פרוייקט; או משהו חיצוני, למשל: הוא מקבל קידום או מפוטר. זהו אירוע אשר מדרבן את הגיבור לתת, לקבל או לעשות משהו חדש. פעמים רבות, לאחר האירוע המכונן הגיבור יגיע להחלטה כגון: “הגיע הזמן לעשות שינוי”, או: “אני חייב לעשות משהו…”. 

לב הסיפור

לב הסטוריטלינג – הסיפור הוא החלק השלישי בסיפור קלאסי. זהו הזמן שבו הגיבור שוקד על מטרתו, מזנק קדימה ומתמודד עם מכשולים ועם עיכובים, זה המקום שבו העלילה מתפתחת. בלב הסטוריטלינג מתקיימים הדיאלוגים. הגיבור מתמודד עם עליות ומורדות, עם רגשות ותחושות. מעמיקה ההשקעה הרגשית שלו בסיטואציה. לב הסטוריטלינג הוא זה שמוביל אותנו לתפנית הגדולה בסיפור, שבה אנחנו סוף סוף מגיעים לתובנה או שינוי כלשהם. 

סיום הסיפור

האירוע המשמעותי ושורת המחץ/ המסקנה/ המסר המרכזי הם החלקים הרביעי והחמישי של הסיפור שלכם, ומהווים את סופו. האירוע המשמעותי הוא השיא בסטוריטלינג, הרגע שבו חלה בסיפור תפנית גדולה לעבר הסיום, הרגע שבו הגיבור סוף סוף מגיע להצלחה, לכישלון, לתגלית או להתפכחות. האירוע המשמעותי מעביר את מסר הסטוריטלינג, את מוסר ההשכל שלו, ומוביל אותנו לשורת המחץ. 

צ'קליסט סטוריטלינג – איך לעשות סטוריטלינג שעובד, צעד-אחר-צעד:

  • הגדרת המסר המרכזי – מהו הרעיון או המסר המרכזי של הסיפור שלכם? איך המסר הזה מתיישב עם תחומי העניין או הצרכים של הקהל שלכם?

 

  • זיהוי הקהל – למי מיועד הסיפור שלכם? מהם תחומי העניין, הצרכים וההעדפות שלהם?

 

  • בניית רכיבי הסיפור – מי הן הדמויות הראשיות בסיפור שלכם? האם הם מעודדות הזדהות ומפותחות היטב? האם תיארת בבירור היכן ומתי מתרחש הסיפור? מה קורה בסיפור שלכם? האם יש התחלה, אמצע וסוף ברורים? אילו אתגרים או מכשולים עומדים בפני הדמויות? כיצד נפתרים הקונפליקטים או האתגרים?

 

  • יצירת פתיח חזק – האם הפתיח שלכם מושך את תשומת הלב של הקורא? האם הוא מציג את התפאורה של הסיפור, הדמויות או הקונפליקט בצורה יעילה?

 

  • בניית מעורבות רגשית – האם הסיפור מתחבר לרגשות שחווה הקהל? האם הדמויות חוות צמיחה או שינוי שהקוראים יכולים להזדהות איתם?

 

  • שילוב אלמנטים חזותיים – האם ניתן לשפר את הסיפור באמצעות תמונות, סרטונים או אינפוגרפיקה? האם אלמנטים חזותיים אלה משלימים ומעצימים את הנרטיב?

 

  • בהירות וקוהרנטיות – האם קל לעקוב אחר הסיפור? האם נמנעתם מז’רגון מיותר או משפה מורכבת שעלולה לבלבל את הקוראים?

 

  • התחברו לאותנטיות – האם הסיפור שלכם אותנטי ואמיתי? האם שיתפתם חוויות, רגשות ותובנות אמיתיים?

 

  • מיטוב לפורמטים שונים – האם הסיפור מתאים לפלטפורמות (בלוג, מדיה חברתית, מייל) שבהן יופץ? האם התאמתם את האורך, הטון, המראה והפורמט בהתאם?

 

  • עידוד מעורבות הקהל – האם כללתם קריאות לפעולה המעודדות את הקוראים להיות מעורבים או לשתף סיפורים קשורים שלהם? האם יש מנגנון למשוב או אינטראקציה?

 

  • תיקון ועריכה – האם ישנן שגיאות דקדוק ושגיאות הקלדה? האם קראתם את הסיפור בקול רם כדי לאתר בעיות ניסוח או קצב מביכות?

 

  • מדידת מעורבות – האם הגדרתם שיטות למעקב אחר האופן שבו הקהל שלכם מקיים אינטראקציה עם הסיפור שלכם? האם השתמשתם בנתוני המעורבות כדי לשפר את הסיפור ואת אופן הפצתו?

טיפים שעובדים לסטוריטלינג עסקי אפקטיבי:

  1. הקשיבו לקהל שלכם: הבינו את הצרכים שלהם כדי לבנות סיפורים רלוונטיים ומרתקים.

 

  1. אספו סיפורי הצלחה: השתמשו בסיפורי הלקוחות המצליחים ביותר שלכם כמקור לנרטיבים משכנעים.

 

  1. עודדו יצירה משותפת של סיפורים: טפחו תרבות שבה כל העובדים/ חברי הצוות תורמים לתהליך הסיפור.

 

  1. התמקדו בקהל: שימו תמיד את הקהל שלכם וצרכיו בראש סדר העדיפויות כדי להתאים לו תוכן שידבר אליו וירגש אותו. הבינו את הקהל שלכם. הגדירו בבירור עם מי אתם מדברים כדי להפוך את הסיפורים שלכם לממוקדים ואפקטיביים יותר.

 

  1. השתמשו בסיפורי השפעה אישית: שתפו סיפורים שהשפיעו עליכם באופן אישי כדי להפגין אותנטיות ולטפח אמון. מנפו טריגרים רגשיים: השתמשו בסיפורים שמעוררים רגשות כדי ליצור רושם מתמשך וחיבור עם הקהל שלכם.

 

  1. צרו חזון משכנע: השתמשו בסיפור כדי להמחיש את עתיד העסק שלכם וכיצד כל חבר צוות, שותף או לקוח תורמים להגשמת חזון זה.

 

  1. הסבירו את ה’למה’ שלכם: נסחו בבירור מדוע העסק שלכם קיים.

 

  1. השתמשו בנוסחה פשוטה: איך נראה המצב שלפני הפתרון שלכם, תארו את הקונפליקטים הכרוכים במצב, ספרו על הפתרון שלכם ולאחר מכן חשפו את התוצאה מן השימוש בו.

 

  1. שתפו משהו משמעותי: ספרו לקהל שלכם מי אתם באמצעות סיפורים אותנטיים שניתן להתחבר אליהם. ודאו שהקהל שלכם יכול לראות את עצמו בסיפור.

 

  1. שלבו חידוש: הוסיפו משהו חדש או בלתי צפוי לסיפור כדי למשוך תשומת לב ולשמור על מעורבות הקהל.

 

  1. הדגישו את המסע, לא רק את היעד: שתפו את התהליך והמאבקים, לא רק את ההצלחות, כדי להפוך את הסיפורים ליותר מעוררי הזדהות והשראה.

 

  1. השתמש בפרטים כדי להוסיף אמינות: נתונים, שמות, מיקומים ותאריכים ספציפיים.

 

  1. שלבו המלצות של לקוחות: תנו לחוויות של הלקוחות שלכם לספר את סיפור ההשפעה והערך של המותג שלכם. היו פתוחים למשוב ולסיפורים מהקהל שלכם, ושלבו את קולם בנרטיב שלכם.

 

  1. השתמשו בטון שיחה רגיל: דברו כאילו אתם מנהלים שיחה עם חבר כדי להפוך את הסיפורים שלכם לנגישים ואישיים יותר.

 

  1. הציגו פגיעות והראו שאתם לא מושלמים: שיתוף אתגרים וכישלונות יכול להפוך את המותג שלכם לאנושי ולבנות אמון עם הקהל שלכם.

 

  1. הטמיעו קריאה לפעולה: סיכמו את הסיפור שלכם עם קריאה ברורה לפעולה, שתנחה את הקהל מה לעשות הלאה.

 

  1. מחזרו סיפורים בפלטפורמות שונות: עבדו סיפורים מוצלחים למדיומים וערוצים שיווק נוספים כדי להשיג תפוצה רחבה יותר.

 

  1. התחברו לנושאים גדולים יותר: קשרו את הסיפור שלכם לנושאים רחבים יותר או לנושאים אקטואליים כדי להעניק לו עומק ורלוונטיות רבים יותר.

 

  1. מעורבות באמצעות אינטראקטיביות: ניתן להשתמש באלמנטים אינטראקטיביים כמו חידונים או סקרים כדי להגביר את המעורבות.

 

  1. אמצו גיוון בסיפור: כללו נקודות מבט וקולות מגוונים כדי להפוך את הסיפורים שלכם לעשירים יותר.

 

  1. למדו באמצעות הסיפורים שלכם: שאפו להשאיר לקהל שלכם ידע או תובנות חדשים, מרתקים ובעלי ערך.

 

  1. עקבו אחר מגמות: הישארו מעודכנים במגמות סטוריטלינג ובתחום שלכם כדי לשמור שהסיפורים שלכם תמיד יהיו רעננים ורלוונטיים.

אי אפשר כמובן להשתמש בכל הטיפים הללו בכל סיפור, אבל כל אחד מהם יכול לעזור להעמיק ולהרחיב את ההשפעה של הסיפור העסקי שלכם ולהפוך את המסרים שלכם לבלתי נשכחים ויעילים יותר.

תרגילים לאימון מיומנות סטוריטלינג:

כדי להיות טובים בסטוריטלינג, תרגלו באופן קבוע! כמו כל מיומנות, גם מיומנות זו משתפרת עם התרגול. לכן הכנתי עבורכם תרגילי סטוריטלינג שנועדו לחדד את הכישורים שלכם, לעורר יצירתיות ולשפר את היכולת שלכם להתחבר לקהל שלכם ביעילות. תוכלו לעשות אותם בעצמכם, או בשילוב צוות עובדים. כל אחד מן התרגילים יכול לשמש גם כרעיון ליצירת סיפור עבור העסק שלכם:

  1. כתבו סיפור קצר על חוויה אישית שלימדה אתכם שיעור עסקי חשוב. כיצד שיעור זה השפיע על העבודה שלכם.
  1. צרו סיפור שמתמצת את חזון החברה שלכם לעתיד. התמקדו בהשפעה על הלקוחות, התעשייה והעולם.
  1. זהו אתגר משמעותי שהעסק או לקוח שלכם התמודד איתו, תארו את הפתרון שיישמתם ופרטו את ההשפעה של פתרון זה.
  1. צרו סיפור המבוסס על תרחיש “מה אם” שקשור למוצר או לשירות שלכם – מה אם הייתם יכולים לתת אותו בחינם לכולם?מה אם הוא היה מגיע לאדם מסויים הזקוק לו? וכד’.
  1. בחרו מטאפורה שמייצגת את העסק שלכם או רעיון עסקי. בנו סיפור סביב המטאפורה כדי להסביר את התועלת שבמוצר או בשירות שלכם.
  1. חזרו לסיפור ההקמה של העסק. מצאו זוויות או היבטים חדשים המדגישים את ערכי המותג ומטרותיו
  1. שתפו סיפור על כישלון או טעות, תוך התמקדות בלקחים שנלמדו וכיצד הם הניעו את העסק שלכם קדימה.
  1. כתבו סיפור “יום בחיים” של מישהו שמשתמש במוצר או בשירות שלכם, והראה כיצד הם מועילים או משנים את שגרת היומיום שלו.
  1. שתפו מבט מאחורי הקלעים על חלק מהעסק שלכם, כגון פיתוח מוצר או אופן עבודה של צוות.
  1. התחברו לעובד או בעל עסק נוסף והחליפו סיפורים על הצלחות אחרונות. לאחר מכן, ספרו מחדש זה את סיפורו של זה, והוסיפו נקודת מבט משלכם.
  1. דמיינו המלצה מלקוח בעוד חמש שנים. כתבו את הסיפור שיספרו על האופן שבו המוצר/השירות שלכם השפיעו על חייהם או על העסק שלהם.
  1. מצאו אירוע או חוויה מציאותיים שמקבילים לאתגר או הצלחה בעסק שלכם. ספרו את הסיפור תוך יצירת השוואות והדגשת תובנות.
  1. בחרו אובייקט שיש לו משמעות לעסק שלכם (למשל, המוצר הראשון שלכם, קמע צוות) וספרו את הסיפור שלו, תוך שילוב ערכי העסק ותרבותו העסקית.
  1. דמיינו יום ללא המוצר או השירות שלכם תוך התמקדות באתגרים ובסוגיות שעולות, כדי להדגיש את ערכו.
  1. תארו שינוי משמעותי בעסק או בחברה וספרו על תהליך המעבר, תוך התמקדות בצמיחה ולמידה.
  1. השתמשו במשוב מלקוח והפכו אותו לסיפור המראה כיצד הוביל לשינוי או לשיפור בעסק שלכם.
  1. כתבו סיפור המתרחש בעתיד ומציג את המורשת שאתם מקווים שהעסק שלכם ישאיר אחריו.
  1. תארו רגע מכונן בהיסטוריה של העסק שלכם וכיצד עיצב את נתיב העסק מרגע זה והלאה.
  1. שתפו סיפור של יום שהיה קריטי לחדשנות או התפתחות בעסק.
  1. ספרו את סיפורו של עובד או צוות שעבודתם מאחורי הקלעים השפיעה באופן משמעותי על העסק.
  1. היזכרו בסיפור הלקוח הראשון שלכם ובמערכת היחסים שבניתם איתו לאורך זמן.
  1. שתפו את ההשראה מאחורי אחד המוצרים או השירותים שלכם, ופרטו את המסע מהרעיון לביצוע.
  1. ספרו על האופן שבו העסק או המוצר שלכם חוללו שינוי בחיי קהילה או אדם בארץ או בעולם.
  1. תאר שותפות או שיתוף פעולה שחוללו שינוי בעסק שלכם.
  1. שתפו את האמצעים שנקט העסק שלכם לשמירה על הסביבה וקיימות ואת ההשפעה של מאמצים אלה.
  1. ספרו כיצד מנטור בתוך החברה או מחוצה לה עיצב את שיטות העבודה העסקיות או הפילוסופיה שלכם.
  1. שתפו את הסיפור מאחורי שם המותג שלכם ואת הערכים או החזון שהוא מייצג.
  1. דברו על אירוע בלתי צפוי וכיצד התמודדתם איתו.
  1. תאר פרויקט או מוצר שבתחילה נכשלו אך מאוחר יותר הפכו להצלחה.
  1. שתפו סיפור על לקיחת סיכון על רעיון, פרויקט או אסטרטגיה חדשניים בעסק שלכם, ומה קרה בעקבותיה.
  1. תארו כיצד העסק שלכם יצר קשר או שיתף פעולה עם הקהילה המקומית שלכם ותרם לה.
  1. שתפו סיפור על רגע שבו התמדה ונחישות מול אתגרים השתלמה לעסק שלכם.

לא רוצים ללמוד לבד? אני מעביר סדנת סטוריטלינג מקיפה, המלמדת את כל מה שהוזכר במדריך ועוד, כולל תרגול, משובים והדרכה אישית. השאירו פרטים או פנו אליי למידע נוסף.

מעוניינים לקבל פרטים על סדנת סטוריטלינג בארגון שלכם? כל הפרטים כאן

פוסטים נוספים

הרצאות לחברות הייטק

הרצאות לחברות הייטק

חברות הייטק נושאות במקרים רבים את הדגל לאופן הניהול הנכון של החברה הן מול גורמים חיצוניים והן מול העובדים. הסיבה לכך היא שמנהלי החברה כל

קרא עוד »

קבלו פרטים על הסדנאות וההרצאות

הזדמנות מיוחדת להתפתחות אישית ומקצועית! הצטרפו עכשיו לסדנאות והרצאות מרתקות שתוכלו להעניק לצוות שלכם, ותפתחו את הפוטנציאל העסקי והארגוני.