עמידה מול קהל

עמידה מול קהל היא חלק בלתי נפרד מעולם העבודה

עמידה מול קהל היא מיומנות הכרחית בעולם העבודה המודרני. כ-70% מהמשרות כרוכות במידה מסויימת של עמידה בפני קהל, כך שרובנו מוצאים את עצמם בסיטואציות מקצועיות שבהן נדרשת פרזנטציה, העברת מסרים לקהל מאזינים או צופים. בין אם מדובר על דיונים, הצגה של עבודה ללקוחות, הצגת תוכניות חדשות, סיכומים תקופתיים, וכיוצ”ב, עמידה מול קהל היא חלק בלתי נפרד מן ההתנהלות השוטפת בעבודתנו. עם זאת, נמצא כי גורמים רבים עלולים לעכב ולהפריע ליכולותנו לעמוד במשימות מסוג זה, ומנהלים ועובדים אינספור מדווחים על קושי רב בביצוען. 

נמצא כי הפחד מפני דיבור בפני קהל הוא בראש רשימת הפחדים האנושיים, ועולה אפילו על הפחד מהמוות אצל אנשים רבים. כ-75% מהאוכלוסייה מדווחים על רמה כלשהי של חרדה כאשר הם נדרשים לדבר בפני קהל. מחקרים מראים כי חרדה מעמידה בפני קהל עלולה לגרום לאובדן הזדמנויות קידום מקצועי ואישי, מה שמתרחש אצל כ-26% מהעובדים. פחד מעמידה בפני קהל יכולה להוביל להפחתה של עד כ-15% מהשכר, במיוחד אצל בני דור המילניום שעבורם בניית בטחון בעמידה בפני קהל היא פקטור קריטי בקריירה.

למרבה המזל, ניתן ללמוד עמידה בפני קהל ומיומנויות פרזנטציה, וישנן אפילו דרכים להתמודד בהצלחה עם הפחד ולחזק את הבטחון שלנו בסיטואציות אלה. טכניקות טובות יעניקו למנהל ולעובד את הכלים הנחוצים גם כדי להעביר פרזנטציות בצורה יעילה וממוקדת יותר, כך שיוכלו למקסם את תוצאתן ולהגביר את הסיכויים שיושגו מטרות ההצגה.

כיצד אפשר לשפר מיומנויות עמידה בפני קהל במהירות וביעילות?

ניסיון פרקטי דרך השתתפות בסדנאות וקורסים שמיועדים לשפר כישורי פרזנטציה, תקשורת ורטוריקה מסייע לבנות ביטחון ולהתמודד עם חרדת במה באופן יעיל יותר. על ידי למידת שיטות ותרגולן מול קבוצת קולגות המתמודדים עם קשיים דומים, אפשר להיעזר במשובים חיוביים ובונים להבנת החוזקות והחולשות שלכם בתחום.

במסגרות לימוד עמידה בפני קהל לעובדים ומנהלים עוסקים במגוון נושאים:

התמודדות עם חרדת במה: כיצד לנהל ולשלוט במתחים ובחרדה שנלווים לעמידה בפני קהל. למידת טכניקות להורדת מתח כמו נשימות עמוקות, ויזואליזציות חיוביות ויותר.

שיפור כישורי המצגת: פיתוח יכולת לבנות מצגות מעניינות וממוקדות, כולל עקרונות העברת מסרים, שכנוע והשפעה.

טכניקות רטוריקה: למידת שיטות רטוריות לשם יצירת עניין, השגת מעורבות רגשית של הקהל ושינוי דעות או התנהגויות של הקהל.

מיומנויות שליטה בקהל: כיצד להתמודד עם שאלות, הפרעות או תגובות לא צפויות מצד הקהל במהלך הנאום או ההצגה.

שימוש בשפת גוף וטונים: למידה על השפעת שפת גוף וטון דיבור על ההופעה, כולל תרגול של תנועות גוף, קשר עין, וכיצד להשתמש בקול כדי להעביר את המסר בצורה יעילה יותר.

מיומנויות ניהול זמן: כיצד לתכנן ולנהל את זמן המצגת כדי לשמור על עניין הקהל ולהבטיח שכל הנקודות החשובות יועברו בצורה מעמיקה. מיומנות זו חשובה במיוחד כאשר יש צורך להעביר הרבה מידע בזמן קצוב.

ביקורת עצמית והערכה: תהליכי הערכה עצמית וביקורת, המאפשרים למשתתפים לבחון את התקדמותם וללמוד מטעויותיהם.

הגברת רמת הניסיון בדיבור מול קהל: התנסות מעשית וקבלת משוב אמיתי מהקהל ומהמדריכים.

הבנת קהל היעד: כיצד לזהות ולהבין את הצרכים, תחומי העניין והרמה המקצועית של הקהל שאליו מדברים. פיתוח מיומנויות לשאלות ממוקדות אשר יעזרו למשוך את תשומת לב הקהל ולעניין אותו.

סגנונות תקשורת: למידת סגנונות תקשורת שונים וכיצד להתאים את סגנון הדיבור וההצגה לפי הקהל וההקשר. 

תיאום מסרים ונרטיב: פיתוח היכולת לבנות סיפור כולל ולתאם מסרים כך שיהיו עקביים במהלך ההצגה. כלים לשילוב סיפורים אישיים או מקרי בוחן (קייס סטדיז) כדי להמחיש נקודות מפתח ולהעמיק את ההבנה.

לימוד עמידה בפני קהל יכול להפחית תחלופת עובדים ולתרום לארגון בדרכים רבות נוספות

מחקרים מצביעים על כך שהשקעה בהכשרה לדיבור בפני קהל של עובדים ומנהלים יכולה להשפיע באופן חיובי על שימור עובדים. מחקרים שונים מוכיחים שכאשר ארגונים משקיעים בפיתוח מקצועי של עובדיהם, הדבר לא רק משפר את כישוריהם, אלא גם מגדיל את סיכוייהם להישאר בחברה.

מחקר גילה כי להכשרה ופיתוח קשר חיובי משמעותי עם שימור עובדים. משמעות הדבר היא שתוכניות הכשרה מתוכננות היטב יכולות לעזור להפחית את תחלופת העובדים על ידי כך שהן גורמות לעובדים להרגיש מוערכים יותר ומצוידים יותר להתמודד עם תפקידיהם. באופן דומה, הוכח כי כאשר עובדים מאמינים שהארגון שלהם משקיע בפיתוחם, הם נוטים יותר להישאר בחברה, ולהרגיש מעורבים יותר ובעלי מוטיבציה. תוכניות הכשרה התואמות את מטרות הארגון ומטפחות תחושת שייכות והזדהות עם החברה יכולות להעצים אפקט זה עוד יותר. 

ממצאים אלה מדגישים את חשיבות ההשקעה המתמשכת בפיתוח עובדים, לא רק לשיפור מיומנויות אלא גם ככלי אסטרטגי לשיפור שימור העובדים ולצמצום התחלופה שלהם.

אמנם קיימים מעט מחקרים ספציפיים הקושרים ישירות בין הכשרה לדיבור בפני קהל לשימור עובדים, נמצא כי היא לא רק מגבירה את כישורי התקשורת של העובד, אלא גם את הביטחון העצמי שלו בתוך ומחוץ לתפקידו. ביטחון ויכולת בדיבור בפני קהל יכולים להוביל לנראות מוגברת והזדמנויות בתוך החברה, אשר בתורן יכולות לשפר את שביעות הרצון בעבודה ואת המחוייבות של העובד או המנהל לארגון.

היתרונות קשורים גם לפעילות העסקית הכוללת. עובדים שמתקשרים באופן יעיל תורמים לעבודת צוות טובה יותר, תקשורת ברורה יותר ומאמצי מכירות ומשא ומתן משכנעים יותר, שהם חיוניים להצלחה ארגונית. לפיכך, חברות המעוניינות להפחית את התחלופה ולשפר את מעורבות העובדים שלהן עשויות להיתרם מהכשרה לדיבור בפני קהל כחלק מתוכניות פיתוח העובדים והמנהלים שלהן.

עמידה בפני קהל אונליין

המעבר לעבודה מרחוק, שהואץ על ידי מגיפת הקורונה, שינה באופן יסודי את האופן שבו עסקים פועלים, והפך את המפגשים אונליין לעניין יומיומי בחיינו המקצועיים. לכן בימינו, עמידה מול קהל במפגשי אונליין ושליטה במיומנויות דיבור ופרזנטציה אונליין הפכו להכרחיות וקריטיות. 

הסטטיסטיקה מדברת בעד עצמה: בין 2020 ל-2022 עלתה שכיחותן של ישיבות אונליין מ-ל-77%, והן הפכו מפתרון זמני לקבוע בעולם המקצועי. צמיחה זו משתקפת גם בשוק שיחות הווידאו, שרשם עלייה מ-6.62 מיליארד דולר ב-2022 ל-7.26 מיליארד דולר ב-2023, צמיחה בקצב צמיחה שנתי של 9.7%. זום, לדוגמה, חוותה עלייה של 2900% בהשתתפות בישיבות אונליין בתחילת המגפה, מה שמראה על הסתגלות מהירה ומעבר מיידי לכלי תקשורת דיגיטליים בעולם העסקי.

ויש לכך יתרונות. חלק ניכר מהעובדים מרחוק, כ-70%, מרגישים שישיבות אונליין פחות מלחיצות, ו-71% מרגישים יותר בנוח להציג פרזנטציה אונליין. 67% מהנשאלים בסקר ראו פגישות אונליין כלא פחות פרודוקטיביות מפגישות פנים-אל-פנים. עם זאת, האפקטיביות של מצגת אונליין אינה תלויה אך ורק במדיום, אלא גם באופן ההעברה והצגת התוכן. לכן הבנת הניואנסים של מפגשים מקוונים וניהול פגישות אונליין היא מיומנות חשובה כעת מאשר אי פעם בעבר. השימוש בכלי פגישות הוידאו הביא עמו אתגרים חדשים עבור המציגים: אין אינטראקציה ישירה, יש צורך לתפעל ציוד ותוכנה במתכונת שלא היינו רגילים אליה בעבר, יש קושי להפעיל בצורה אפקטיבית את שפת הגוף ואת קשר העין מול המצלמה, קשה יותר לרתק את הקהל, וכו’.

אני מקבל עדיין לעיתים פניות בסגנון, “אנשינו יודעים לעמוד מול קהל, יודעים להעביר פרזנטציה, מצגת, לבצע ניהול ישיבות אפקטיבי. הקושי הוא רק ההתאמה להעברת פרזנטציה ומצגת אונליין, ניהול ישיבות אונליין, עמידה מול קהל אונליין. ניסיוני מלמד אותי כי ישנם דברים רבים שהם דומים מאד בין עמידה מול קהל פרונטלית, לבין העברת מסרים ועמידה מול קהל אונליין. לכן תוך בדיקה קצרה אני מגלה כי לאותם מציגים לרוב חסרים כלים רבים, גם במפגשים פרונטליים. למדתי כי ניסיון הוא לא תמיד מפתח להצלחה – נהפוך הוא: לעיתים אנשים חוזרים במשך שנים אחר אותן הטעויות, והן הופכות למושרשות. האתגר שלי פעמים רבות הוא לא לימוד ואימון אנשים שאינם שולטים במיומנות, אלא בהתמודדות עם אלה שאינם יודעים שהם לא יודעים, ועד כמה אינם יודעים.

עמידה מול קהל והעברת מסרים אונליין

ההבדל המהותי בין העברת מסרים פרונטליים לבין העברת מסרים אונליין

ניסוח מטרה ומסר מרכזי, מבנה הפרזנטציה האפקטיבית – יצירת פתיחה עוצמתית וסיום חזק ואפקטיבי – שתילת המסרים בצורה אפקטיבית, הוכחת והעלאת רמת הקשב, היכולת “לספר סיפור – Storytelling – כל אלה זהים בשתי הסיטואציות – פרונטלית ואונליין.
כך גם השימוש האפקטיבי בעזרים ויזואליים – בניית מצגת שתסייע להמחיש את המסרים, להעלות את רמת הקשב ולהוות ציוני דרך – העקרונות, המתודולוגיה והיישום זהים.

אחד התחומים שבו נדמה כי ישנו הבדל מהותי בין העברת מסרים פרונטליים לבין העברת מסרים אונליין הוא תחום פיתוח מיומנויות אישיות: שפת גוף, קשר עין, שימוש בקול. אפתיע אתכם: המיומנות והיישום דומים מאד בין העברת מסרים ופרזנטציה פרונטלית לבין העברת פרזנטציה אונליין, מצגת אונליין או העברת מסרים אונליין באופן כללי, זאת בתנאי שאנו יודעים לכוון את הישיבה או העמידה שלנו מול המצלמה במרחק כזה שניתן לראות את גופינו לפחות עד קו המותניים. במצב זה ישנה משמעות גדולה לעבודת הידיים, וכל עקרונות עבודת הידיים הנכונים להצגה פרונטלית זהים לאונליין.

ניהול האינטראקציה בהעברת מסרים ופרזנטציה אונליין הוא מעט שונה. יש לתת יותר זמן לשאלות באופן יזום. אם מדובר על קבוצה גדולה של משתתפים, יש להיעזר במסייע שעוקב אחר הצ’אט או המסך ומפנה את תשומת ליבו של המציג בכל פעם שמישהו מהמשתתפים רוצה לשאול או להתייחס.

ההיערכות הלוגיסטית לקראת העברת מסרים ופרזנטציה אונליין גם היא מעט שונה. הרוב מוחלט של העוסקים בהעברת פרזנטציה, מצגת ועמידה מול קהל אונליין, לא מודעים לכלל הצרכים הלוגיסטיים ועל ההשפעה שלהם על הצלחת האירוע: למשל, החובה בשימוש בשני מסכים והאופן בו עושים זאת, שימוש בשלט, שימוש במסך ירוק, ועוד.

אין תחליף ללימוד ותרגול על ידי מומחה כיצד להתמקצע בהעברת מסרים אונליין, העברת פרזנטציה ומצגת אונליין, ניהול ישיבות אונליין, עמידה מול קהל אונליין. הדרכה ורכישת כלים פרקטיים בתחום מגדילים באופן דרמטי את ההצלחה והאפקטיביות של המפגש. כמו כן, הם מעלים את רמת העניין והאינטראקציה של המשתתפים ותורמים להעצמה ושיפור המיצוב האישי של המציגים. וכל זה מעבר לשיפור התוצאות הניהוליות, החסכון בזמן בישיבות ובדיונים, מיצוי פוטנציאל המפגש ומיצוב גבוה יותר גם של החברה, מוצריה ושירותיה, ובהתאם – עלייה ברווח הכספי וההצלחה בעמידה ביעדים של המציג והחברה.

עמידה מול קהל והעברת מסרים אונליין

רושם ראשוני בישיבות, מצגות והדרכות מקוונות

יצירת רושם ראשוני משמעותי במהלך פגישות, מצגות והדרכות אונליין, מאתגרת יותר מאשר פנים-אל-פנים. הרמזים החזותיים והקוליים העוברים בהן משפיעים במידה רבה על תפיסת האמינות, היכולת והמקצועיות הכוללת שלכם.

מחקרים עדכניים מצביעים על כך שלא ניתן להפריז בחשיבות של יצירת רושם ראשוני חזק. גורמים רקע וידאו, הבעות פנים ורמזים לא מילוליים כמו מחוות וטון דיבור ממלאים תפקיד מרכזי ביצירת רושם ראשוני. הבעות פנים הן רמזים לא מילוליים מרכזיים במיוחד בפגישות ווידאו, והן מעבירות מידע על רגשותיו וכוונותיו של האדם.

ה”החתמה” המהירה של הרושם הראשוני, שיכולה להתרחש תוך עשירית שנייה בלבד, מחייבת הכנה קפדנית לאותם רגעים ראשוניים בפגישות וידאו, פרזנטציה אונליין או מצגת אונליין. אסטרטגיות לשיפור הרושם הראשוני יכולות לכלול דיבור ברור, מודעות לשפת הגוף, שמירה על קשר עין והקשבה פעילה. אלמנטים אלה תורמים לאינטראקציה ראשונית חיובית. יצירת רושם ראשוני חזק חשובה הרבה מעבר לפגישה עצמה, ומשפיעה על אינטראקציות עתידיות פוטנציאליות. לדוגמה, לבוש הולם מיישר קו עם הסטנדרטים המקצועיים המקובלים, ומאפשר לנו להציג את עצמנו כאנשי מקצוע ראויים לאמון וליצירת קשרים עסקיים.

מהלך העברת מסרים אונליין - למה חשוב לשים לב?

הזכרתי כבר את חשיבותה ומשמעותה של שפת הגוף, גם במרחב הדיגיטלי. אין ברירה, יש ללמוד ולתרגל איך להשתמש בשפת גוף בצורה יעילה כשאתם מוגבלים למסך קטן. אך ישנם אלמנטים רבים נוספים שיש לחשוב, ללמוד ולתרגל אותם. 

כדאי לרכוש טכניקות לשמירה על קשר עין עם הקהל דרך המצלמה. יש להשתמש בקול שלנו באופן נכון כדי שהקהל ייוותר קשוב וכדי שהמסר שלנו יועבר בעוצמה ובבהירות. 

מומלץ לבחור רקע ותאורה נכונים שיעבירו רושם של הופעה מקצועית ככל האפשר, גם אם אתם בחדר העבודה בביתכם. כדאי להבין כיצד לשלב אלמנטים אינטראקטיביים כמו שאלות ותשובות, הצבעות ועוד, כדי להגביר את מעורבות הקהל ואת זכירות המסרים שלכם. 

שימוש יעיל בעזרים חזותיים ישרת אתכם גם אונליין, ולא רק בהרצאות, מצגות או ישיבות פנים-אל-פנים. עזרים חזותיים תמיד עוזרים לקהל להבין ולזכור את הנקודות החשובות במצגת שלכם, גם אם היא מתבצעת בוידאו. גם טכניקות לניהול קצב העברת התכנים וטיפול באופן חכם בהסחות דעת ובבעיות טכניות שעלולות להתרחש במהלך המפגש. 

היו עצמכם אונליין, העבירו את האישיות והייחודיות שלכם בכל דיון, פגישה, פרזנטציה אונליין או הדרכה אונליין. האותנטיות שלכם חייבת לעבור גם דרך מצלמת המחשב שלכם, והיא קריטית לחיבור טוב עם הקהל וכדי לזכות באהדתו והקשבתו. 

נשמע לכם מורכב? אל תעברו את זה לבד – פנו אליי להתייעצות או לרכישת קורס מתאים לשיפור יכולות עמידה מול קהל פרונטלית או אונליין, או השאירו פרטים בתחתית העמוד למידע נוסף.

סרטונים
עופר רשף פרזנטציה אפקטיבית על ייעודו של העזר הויזואלי

עופר רשף פרזנטציה אפקטיבית כיצד מציגים את הנושאים – אלתור עם הקהל של בחירת נושא והצגתו

עופר רשף פרזנטציה אפקטיבית סיפור פתיחת סדנה

פוסטים נוספים

הרצאות לחברות הייטק

הרצאות לחברות הייטק

חברות הייטק נושאות במקרים רבים את הדגל לאופן הניהול הנכון של החברה הן מול גורמים חיצוניים והן מול העובדים. הסיבה לכך היא שמנהלי החברה כל

קרא עוד »